All or non Rule

Dah hanmpir sebulan sekolah bermula...
Dah makin banyak benda kena isi dalam kepala...
Makin banyak medical term yang pelik2 kena hafal dan igt...

Parasitology dgn nama2 parasitnya yg pelik2...
Pharma dgn nama ubat2nya yang banyak...
Pathology pn same gak...
Microb je yang tak nampak lagi susahnye skrg...

"What is thrombus?"asked Dr in Pathology museum that i dont know his name..
"Blood clot"Said someone of us...
"Blood coagulation"Added by another one...

"Is this the answers of medical school students?...Because it
heard like the answer of students from faculty of commerce"Said the Dr...

Ktrg cuma tersnyum je bila Dr tu ckp camtu..
Dan lepas2 tu mmg banyak lagi kata2 pedas yg diluahkn oleh Dr yg rasanya agak
kecewa ngn jawapn2 yg diberikan...

"I'm lucky that this is the first time and for the last time i will give u a lecture,if not maybe i will collapse from cardiac arrest"...

Luah Dr yg mmg sgt2 kecewa dgn ktrg walaupn mimik muka masih lagi
tersenyum...

"This is the serioun job...The important job....Wether you take it you live it...
All or non rule"...
"You must take it 100 percent because u are dealing with humanbeing, not a machine...
Otherwise you leave it"

Kata2 tu sdkt sebanyak menyedarkan aku betapa pentingnya peranan aku sebagai student medik dan akan lebih lagi penting bila aku dah jadi doktor nanti...
Setiap kecuaian atau kesilapan boleh mengundang banhaya kepada pesakit yang akan aku hadapi satu hari nanti...

Mcm kes ptg tadi...
Walaupn Gall Bladder stone telah dibuang by cholestectomy tapi patient tetap mati..
Ni disebabkan beberapa risking factor yang mgkn disebabkn oleh kelalain doktor @ doktor yang mmg tak tau pn ade risking factor...

Cuak gak aku bila igt2 balik...
tgk citer house lagi ar menambahkan kecuakan aku...
Aku mmg tk boleh lagi nak blaja2 main2 pas ni...
Aku mmg kena berusaha btol2 tuk jadi soerang student yang competitif....

4 Comments:

  1. PEMENANG said...
    comell sayuty
    hanyagerhana said...
    'egyptian graduated must work 3 times harder than other medical student' said Prof Hatta.
    Cik Duktur Paan MD said...
    hahaha

    presence of mass inside circulatory system.

    aku amek thn lepas.mmg igt abes ah.klu da 95 bru nk sentuh A.mmg ko igtlaa jugak.dan kwn2 yg stadi mcm nk score 100.haih~.


    memule aku sgt benci para.tp aku nk ckp kt ko baek ko stadi dr skang.sbb nnt ko akan rase sgt depress klu ko stadi para last minute.stadi jelaa wlupon ko sgt bnci menatang2 helminths sume tuh.plus dose drug de pon ko kene hafal.haha.

    pharma ko xyah hafal dose.kecuali dose TB.tp mechanisme sume ken e taulaa..pharma memule amek mmg depress gile.tp lame2 ko akan rase pharma subjek plg senang. (bg akulaa).

    micro mase blaja senang.nk exam nnt.mmg azablaa.x caye, ko try stadi last minute.haha. ni pengalaman aku ah 2 thn amek subjek2 nih.thn nih amek lg.haih~.cptlaa thn 4...
    anak cikgu rozi said...
    aku dah riso dah ni cemane nk menghadapi hidup sbg medical student plus doctor...

Post a Comment



Post a Comment

Newer Post Older Post Home

Blogger Template by Blogcrowds